Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Informasjon om koronavirus (for other languages, see below)

Trykk på hver linje for å velge tema. Mer informasjon finner du på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

26.10.20: Nye nasjonale korona-tiltak

Informasjon om koronavirus

Corona virus disease: Information in english and other languages

Information and advice about the coronavirus and home quarantine in several different languages:

General advice and information (English)

More information in English

Videos, general information (several languages)

Information about home quarantine and home isolation (22 languages)

Videos about quarantine and isolation (several languages)

More information in several languages

NRK Supernytt - news for children
 

Åfjord kommunes information in other languages

Translate Åfjord kommune's information: You'll find the Google translate-link to the right, if you're on a computer (press the flag).

If you are on a mobile: Scroll to the bottom of the page. Find the menu "Enkel meny". Choose "Translate" and choose your language.
 

Do you have local questions regarding the corona situation?

Professional health care staff answer your questions every weekday. Our local corona phone number can be reached on phone number 948 31 351. It is available weekdays from 08.30 am to 15.30 pm.

For serious health care inquiries, contact the doctor's office on phone number 72 53 02 00. It is open on weekdays from 08.30 am to 15.30 pm. Outside of the opening hours, you can call number 116117.

For other inquiries, call our service center on phone number 72 51 00 00.

Testing, henvendelser og spørsmål om korona

Henvendelser og spørsmål om korona skal foregå slik:

Det er viktig at alle som tror at de kan være smittet eller har forkjølelseslignende symptomer, benytter anledningen til å teste seg. Korona-testing er gratis, og svaret får man etter en til to dager ved å logge seg inn på helsenorge.no.

Helsetjenesten anbefaler covid-19-testing for

 • alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19.
   
 • alle som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller etter reise i land med høy forekomst de siste 10 dagene.

Andre grupper kan testes etter vurdering av lege. Ved test av personer som ikke har symptomer og ikke er smitteeksponerte må positiv test bekreftes av ny test.

Hvordan teste seg

Testing utføres ved Åfjord legekontor. Du må avtale tidspunkt for testing med legekontoret, på telefon 72 53 02 00. Du kan ringe mellom klokken 09.00 og 15.30 (telefontiden fra klokken 08.30 er kun for personer som må snakke med lege).

Hvis du får mer alvorlige symptomer på dagtid, kan du også ringe legekontoret vårt. Hvis du ikke får tak i fastlegen, eller at kontoret er stengt, ring legevakt på telefon 116117.

Har du generelle spørsmål?

For generelle spørsmål, sjekk om du finner svar på nettsidene til Folkehelseinstituttet eller på informasjonssidene til kommunen.

Man kan også ringe den nasjonale informasjonstelefonen på telefon 815 55 01, for spørsmål om korona.

For andre lokale spørsmål, ring den lokale korona-telefonen på 948 31 351. Den er bemannet av helsepersonell.

Tenk som om man er smittet

Vi oppfordrer alle til å innrette seg som om de er smittet. Det gjelder alle innbyggerne. Det er avgjørende at hver enkelt er bevisst på ansvaret sitt, når det gjelder å redusere spredning.

Mer informasjon

Sjekk ut informasjonssidene våre om korona-situasjonen.

Arrangementer, gruppestørrelse og avstand
Slik er det kommunale tilbudet nå (helsestasjon, bibliotek, renovasjon med mer)

Helseinstitusjoner

Alle helseinstitusjoner i Åfjord er åpne for besøk fra pårørende. Det skal gjøres etter avtale med institusjonen. Praksisen for besøk kan variere. Dette gjelder både sykeheimer, omsorgsboliger, bofellesskap (Vassneset). Kaffestua på helsesenteret er inntil videre stengt for besøk.

Fysioterapi, kiropraktikk

Åpen for behandlinger en-til-en. 

Helsestasjon, skolehelsetjeneste, psykisk helse- og rustjeneste

Tilbudene er åpne. Men vi trenger hjelp fra dere som oppsøker tjenesten, til å gjennomføre nødvendige tiltak for å hindre smitte.

Vi ønsker derfor at følgende retningslinjer følges for besøk ved helsestasjonen framover:

 • Møt til oppsatt tid, og unngå unødig tid på venterommet.
 • Barnet følges av én voksen, søsken og andre holdes hjemme.
 • Dette gjelder også for partner ved svangerskapskontroll.
 • Ved låst dør, ring mobilnummeret som står oppgitt på ytterdør for å komme inn.
 • Vask hendene eller bruk tilgjengelig håndsprit når dere ankommer helsestasjonen.
 • Hold avstand til andre på venterommet.
 • Ikke møt opp på helsestasjonen hvis du er syk, er i karantene eller noen i husstanden har luftveissymptomer.

Ved spørsmål kan du kontakte din helsesykepleier eller jordmor.

Har barn eller foreldre symptomer på forkjølelse, også kun lette symptomer, skal du ikke komme på timen. Ta kontakt på telefon eller e-post. Ingen i hjemmekarantene grunnet covid-19 skal komme innom. Ta eventuelt med egen leke, fordi våre er fjernet.

Helsestasjonen i Åfjord kan kontaktes ved Elisabeth Mølsleth på telefon 917 47 218 eller Hanne-Silje Herfjord på telefon 973 14 676. Roan helsestasjon kontaktes ved Camilla Sørmeland på telefon 411 45 004.

Skolehelsetjenesten er på plass på skolene, fra de begynte å ta imot elever igjen fra 27. april.  Oversikt over tilstedeværelse kommer vi tilbake til. Ved behov, ta kontakt med Rita Helene Markanes på telefon 960 19 161 eller Alice Forfot på telefon 482 04 480.

Psykisk helse- og rustjenesten: Er tilgjengelig på telefon. Kontakt Trond Rune Forfot på telefon 480 53 155, Karin Rømma på telefon 977 60 642, Eva Fagerdal på telefon 902 78 050, Tina Øverdal på telefon 414 60 230 (avd. Roan), eller Linda Grøtting Knudsen på telefon 478 34 311.

Kommunepsykolog åpnet for tilbud en-til-en fra 20. april.

Rådhus på Årnes og servicekontor i Roan

Åpne for besøkende. Vi oppfordrer alle til å følge forholdsreglene for smittevern. Det er viktig at man melder ankomsten sin. På rådhuset gjøres det til servicetorget. I Roan gjøres det med en ringeklokke i inngangspartiet.

PPT, Voksenopplæring, SFO, kulturskole og fritidsklubb

Er i drift.

Lærerne i kulturskolen har laget en risiko- og sårbarhetsanalyse, med tanke på hver enkelt elev sin undervisning. Denne, sammen med gjeldende retningslinjer som er bestemt av FHI og smittevernveilederne for grunnskolen, musikkrådet og kulturskolerådet, er grunnlaget for lærernes individuelle planer for hvordan undervisningen skal gjennomføres. Alle lærere har gjennomført kurs i smittevern.

Skoler og barnehager

De nye skole- og barnehageårene er i full gang. På grunn av Covid-19 er man på såkalt gult nivå, når det gjelder smittevern. Les mer i denne lenken.

Bibliotek

Normale åpningstider, men begrensninger hvis det kommer mange besøkende samtidig.

Renovasjon

Gjenvinningsstasjonene er åpne som normalt. Det kan bli noe venting, da man ikke ønsker mange inn på området samtidig. NB: Byttebua på Monstad er stengt på ubestemt tid.

Fosen Vekst

Alle tjenester er tilgjengelige.

For barn og unge: Trenger du noen å snakke med?

Til deg som er ung

Om du sliter med vonde tanker eller har det vanskelig hjemme, er det viktig at du snakker med noen du stoler på. Ønsker du å snakke eller chatte med en annen voksen som kan forstå deg? Her er noen du kan kontakte:

Skolehelsetjenesten

Hvis du vil ringe noen, så har alle elevene en helsesykepleier (tidligere kalt helsesøster) som kan kontaktes. Elever på Åset og Stoksund oppvekstsenter kan kontakte helsesykepleier Rita Markanes på telefon 960 19 161. Elever på Sør-Roan og Brandsfjord skoler kan kontakte helsesykepleier Alice Forfot på 482 04 480. Elever på Åfjord videregående skole har en oversikt i denne lenken, for hvem de kan kontakte.

Åfjord kommunes Psykisk helse- og rustjeneste
Her kan du ringe for å snakke om det som er vanskelig. Alle personene som er nevnt har dette som jobben sin. Du kan ringe Trond Rune Forfot på telefon 480 53 155, Karin Rømma på telefon 977 60 642, Eva Fagerdal på telefon 902 78 050 eller Linda Grøtting Knudsen på telefon 478 34 311.

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
Alarmtelefonen er et nødnummer for deg som er utsatt for vold, overgrep eller føler deg utrygg på andre måter. Du kan også ringe hvis du er bekymret for noen du kjenner. Telefonnummeret er 116 111. Nummeret er åpent hele døgnet, i forbindelse med korona-situasjonen. 

BaRsnakk
BaRsnakk er en chat til deg med foreldre, eller andre nær deg, som har eller har hatt et rusproblem. Chatten er åpen fra mandag til onsdag klokken 17.00-20.00. Du kan skrive anonymt om det som opptar deg. Tilbudet drives av den frivillige i organisasjonen Barn av rusmisbrukere.

Kors på halsen
Et tilbud til deg som er under 18 år. Du kan snakke om vanskelige tanker du har, som for eksempel koronaviruset. Tilbudet er bemannet av frivillige voksne fra Røde Kors. Du kan velge om du vil ringe, chatte, eller sende e-post. Telefonen 800 333 21 er åpen fra mandag til fredag klokken 14.00-22.00. Du kan også snakke med andre på din alder på forumet: Kors på halsen

SnakkOmPsyken.no
Dette er Blå Kors sin chattetjeneste for deg mellom 9 og 19 år. Her kan du også chatte om vanskelige tanker og følelser. Åpningstidene er mandag-torsdag klokken 09.00-21.00, fredag klokken 09.00-15.00, og søndag klokken 15.00-21.00. Gå inn på SnakkOmPsyken.no.

UngPrat.no
Her kan også barn og unge mellom 13 og 24 år ta kontakt, hvis du trenger noen å prate med. Ungprat.no er åpent søndag – fredag klokken 09:00-21:00.

Til voksne: Trenger du noen å snakke med?

Hvordan snakke med barn om koronaviruset?

Overskrifter som forteller at hver fjerde nordmann kan bli smittet av et nytt virus, kan være skremmende lesning for mange. Ikke minst for barn. Nedenfor finner du lenke til en video fra Helsedirektoratet. Den gir informasjon til barn og unge. I tillegg finner du lenke til spørsmål som barn kan stille, og hva voksne bør svare.

Trykk her for video for barn og unge

Trykk her for eventuelle spørsmål fra barn, og hvilke svar man bør gi
 

Til deg som har det vanskelig

Dette er en krevende tid for barn og voksne. Dersom du synes det er vanskelig å håndtere situasjonen, eller trenger hjelp for å være en god forelder, er det flere gode tilbud til deg. 
 
Bufdir.no
Hvordan få best mulig dager mens barnehager og skoler er stengt? Trygge råd til foreldre i korona-hverdagen (lenke til Bufdir.no).

Åfjord kommunes Psykisk helse- og rustjeneste
Psykisk helse og rus er et tilbud til deg som ønsker å snakke med noen. Tjenesten kan tilby støtte, veiledning, motivasjons- og oppfølgingssamtaler. Dette kan gjøres via SMS, tale over telefon, eller via video. Du kan ringe Trond Rune Forfot på telefon 480 53 155, Karin Rømma på telefon 977 60 642, Eva Fagerdal på telefon 902 78 050, Tina Øverdal på telefon 414 60 230 (avd. Roan), eller Linda Grøtting Knudsen på telefon 478 34 311.

Mental Helse hjelpetelefonen: 116 123
Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. De har også en chat på sidetmedord.no.
 
Kirkens SOS 
Her kan barn, ungdom og voksne ta kontakt for å snakke med noen enten på telefon, på melding eller chatte. Her kan man ta kontakt på telefon 22 400 040 hele døgnet. SOS-chat er åpent hverdager klokken 18.30 – 22.30. Man kan være helt anonym.
 
Foreldresupport 
Foreldresupport er en døgnåpen telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. Den drives av Mental Helse, og telefonnummeret er 116 123 (tast 2). 
​​​​​​​
Vold- og overgrepslinjen: 116 006
116 006 er en døgnåpen hjelpelinje for deg som opplever vold i nære relasjoner, eller er bekymret for noen du kjenner. Tjenesten er anonym.
 
Anonyme Alkoholikere (AA) 
Anonyme Alkoholikere er et fellesskap av kvinner og menn som deler sine erfaringer, styrker og håp, for å bli friske fra alkoholisme. Ring nummer 911 77 770. Det er åpent mandag-fredag klokken 11.00-15.00 og klokken 18.00-22.00, samt lørdag og søndag klokken 18.00 – 22.00.
 

Til deg som er bekymret for et barn

Når samfunnet stenger ned mister barna våre kontakt med nettverket sitt i barnehager, skole og på fritidsaktiviteter. Trenger du råd og veiledning i den anledning? Her kan du henvende deg:

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
Alarmtelefonen er det nasjonale nødnummeret for barn og unge. Voksne som er bekymret for et barn kan ringe alarmtelefonen. Telefonen er bemannet av fagpersonell, og holder døgnåpent i forbindelse med korona-situasjonen.
 
Voksne for Barn
Tilbyr råd for deg med spørsmål om barn og unge. Du kan sende inn spørsmål skriftlig, og få svar fra en fagperson: Voksne for barn

Barnevernet på Fosen
Trykk her for å komme til Fosen Barneverntjeneste

Har du mistanke om smitte, eller har blitt smittet?

Mistenker du smitte av Covid-19, kan du få testet deg uten vurdering fra lege.

Det er viktig at alle som tror at de kan være smittet eller har forkjølelseslignende symptomer, benytter anledningen til å teste seg. Korona-testing er gratis, og svaret får man etter en til to dager ved å logge seg inn på helsenorge.no.

Helsetjenesten anbefaler covid-19-testing for

 • alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19.
   
 • alle som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller etter reise i land med høy forekomst de siste 10 dagene.

Andre grupper kan testes etter vurdering av lege. Ved test av personer som ikke har symptomer og ikke er smitteeksponerte må positiv test bekreftes av ny test.

Hvordan teste seg

Testing utføres ved Åfjord legekontor. Du må avtale tidspunkt for testing med legekontoret, på telefon 72 53 02 00. Du kan ringe mellom klokken 09.00 og 15.30 (telefontiden fra klokken 08.30 er kun for personer som må snakke med lege).

Hvis du får mer alvorlige symptomer på dagtid, kan du også ringe legekontoret vårt. Hvis du ikke får tak i fastlegen, eller at kontoret er stengt, ring legevakt på telefon 116117.

Mer alvorlige symptomer

Hvis du får mer alvorlige symptomer, kan du ringe legekontoret vårt. De tilbyr også konsultasjoner via video. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.

IKKE MØT OPP PÅ LEGEKONTORET UTEN AVTALE. Da kan du smitte flere.

NB: Er du smittet og satt i karantene utenbygds, gi beskjed til kommunen der du normalt bor eller arbeider. Hvis du bor eller arbeider i Åfjord, men sitter i karantene i en annen kommune, si fra til legekontoret vårt. Det samme hvis man sitter i karantene i Åfjord, uten at den lokale helsetjenesten vet det. Legekontoret nås på telefon 72 53 02 00. 

NB 2: Ring bare legekontoret ved spørsmål om smitte.

For spørsmål om hjemmekarantene og hjemmeisolering, se fane lenger ned på siden.

Status i Åfjord / hva gjør Åfjord kommune

Status om påvist smitte

Per 13. oktober 2020 er tre personer påvist smittet i Åfjord. Det første tilfellet ble bekreftet 17. mars. Vedkommende har siden blitt friskmeldt. 29.09.20 ble det andre påviste smittetilfellet bekreftet. Personen det gjelder kom til Åfjord gjennom arbeid, og skal ikke ha vært i kontakt med andre personer i Åfjord enn sitt eget reisefølge. Det samme gjelder det tredje påviste smittetilfellet, som ble registrert 13. oktober. De to siste smittede har hatt få eller ingen symptomer.

Det er viktig at man følger alle råd for å begrense eventuell smitte. Dette er et viktig personlig ansvar, og avgjørende for å stoppe utbruddet.

Godt samarbeid

Kommunen har et tett samarbeid med nasjonale og regionale helsemyndigheter. I tillegg samarbeider vi og har dialog med de andre Fosen-kommunene, for å sikre best mulig beredskap. Vi samarbeider også med Åfjord Utvikling, frivilligheten og flere andre, alt etter behov.

Kommunen har fått opprettet et felles beredskapsråd, for instanser i kommunen som jobber med beredskap. Det skal bidra til å koordinere og sikre godt samarbeid mellom instansene i en krise, for eksempel i korona-situasjonen. Medlemmer i rådet er blant annet ordfører, rådmann, beredskapssjef i kommunen, kommuneoverlege, politiet, sivilforsvaret, Røde Kors, Mattilsynet og Heimevernet.

Skjermer personer i risikogrupper

Kommunen følger utviklingen tett. Vi kartlegger fortløpende hvem som kan være i risikogrupper. Disse blir ekstra skjermet for smitte. I tillegg har ledelsen i kommunen dialog om status på situasjonen, og vurderer eventuelle tiltak. Noen målgrupper får informasjon direkte, som er aktuell. Det gjelder for eksempel foreldre, næringsforening/store bedrifter eller kommunens ansatte.

Kommunen følger råd fra nasjonale helsemyndigheter. Kommunen har planverk og rutiner for å håndtere eventuell smitte. Disse oppdateres ved behov.

Legekontorene er tilpasset for å håndtere personer med mistanke om smitte. Det er også tatt forholdsregler på andre bygg som er i bruk, for å redusere risiko for smitte.

Næringsliv

Kommunen har et tett samarbeid med Åfjord Utvikling og andre, om å bistå næringslivet best mulig. Blant annet har kommunestyret bevilget tre millioner kroner til et eget korona-fond. Det skal hjelpe bedrifter som har ekstra store utfordringer, på grunn av korona-situasjonen.

Det er etablert et eget beredskapsråd for næringslivet. Rådet består av representanter fra bankene, Åfjord Utvikling, NAV, ordfører, rådmann og næringsforening.

Kommunen gir betalingsutsettelser på kommunale avgifter.

Frivillighet

Kommunen samarbeider med Frivilligsentralene og Åfjord Røde Kors, med tanke på frivillig arbeid. De to sistnevnte ivaretar det daglige tilbudet.

Ansatte

Ved eventuell oppblomstring av smitten, kan kommunalt ansatte måtte omdisponeres og mobiliseres, for å kunne utføre nødvendige oppgaver. Også noe pensjonert helsepersonell kan bistå, om nødvendig. Kommunen har også dialog med det frivillige miljøet i bygda, med tanke på at de kan bistå. Dette gjelder for eksempel Røde Kors.

Råd og hjelp til bedrifter og arbeidsplasser

Beredskapsråd for næring

Åfjord Utvikling og Åfjord Sparebank har i samarbeid med Norgesregnskap tilbudt gratis økonomisk rådgivning til bedrifter som ble belastet med korona-situasjonen. Tiltaket viste seg å være en ubetinget suksess, og mange lokale bedrifter har benyttet seg av tilbudet. Totalt er det gitt 185 gratis timer til næringslivet. Ordningen er nå avviklet, men Norgesregnskap tilbyr de samme tjenestene, men da med fakturerte timer.

Søknadsskjema Åfjord kommunes korona-fond

Nytt næringsfond høst 2020, frist for å søke er 1. oktober

Åfjord kommune vedtok 2. april 2020 å opprette et særskilt fond på 3 millioner kroner (trykk for lenke). Det skal gå til tiltak for å hjelpe delene  av næringslivet i Åfjord som har særlige utfordringer som følge av koronapandemien.

Tiltakene vil i seg selv ikke være avgjørende for å trygge bedriftene i kommunen i en krevende tid. Men de kan bidra sammen med øvrige tiltakspakker, i regi av fylkeskommune, NAV og staten.

Bedrifter i Åfjord kommune som er berørt av korona-restriksjonene, kan søke om støtte ut fra gjeldende retningslinjer og kriterier.

Råd om smittevern for reiselivet

NHO Reiseliv har laget en veileder for reiselivet/turisnæringene, innenfor dagens retningslinjer for smittevern. Bedrifter som ønsker det, kan også sende egen tiltaksplan til kommunen. Vi kan kvalitetssikre tiltakene til hver enkelt bedrift. Trykk her for å lese mer.

Mer informasjon

Utfører du arbeid i Åfjord kommune, enten som kollega eller enkeltperson? Les relevant informasjon på nettsidene til Folkehelseinstituttet (trykk på lenken).

Lurer du på tema som permitteringer, sykepenger, arbeidstid og reiseråd? Trykk her for å lese mer på nettsidene til NHO. Les også på nettsidene til NAV.

Har dere medisinfaglige spørsmål?

Har dere behov for medisinfaglig dialog, ta kontakt med legekontoret på telefon 72 53 02 00. Hvis det haster, ta kontakt med legevakt på telefon 116117.

NB: Hvis noen i bedriften har blitt smittet og satt i karantene, forsikre dere om at Åfjord kommune vet om det. I noen tilfeller kan ansatte settes i karantene i andre kommuner. Eller at de holder seg hjemme fra arbeid, uten at den lokale helsetjenesten får beskjed. Ring i så fall legekontoret vårt.

Veiledning til arbeidsgivere som benytter arbeidskraft fra Schengen/EØS

Oppdatert 29.06.20

forskrift 27. mars 2020 nr. 470 om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften) skal § 6 nytt åttende ledd lyde:

Personer som er bosatt i og ankommer fra Schengen- og EØS-områdene til Norge for å utføre arbeid eller oppdrag, og som ikke er omfattet av § 5a, kan unntas fra karanteneplikt etter § 5 ved negative tester på SARS-CoV-2. Det kreves to tester etter ankomst til Norge med minimum 48 timers mellomrom, og hvor test to kan tidligst tas dag fem. Frem til første negative test foreligger, skal personen ha karanteneplikt etter § 5. Dersom første test er negativ, kan personen arbeide i Norge uten hinder av karanteneplikt, men på fritiden skal personen være i karantene i samsvar med § 5. Dersom også andre test er negativ, er personen unntatt fra karanteneplikt både i arbeid og på fritiden. Ved positiv test skal personen i isolering, jf. § 11, og arbeids- eller oppdragsgiver skal varsle kommunen slik at smittesporing kan iverksettes. Arbeids- eller oppdragsgiveren i Norge er ansvarlig for organisering, gjennomføring og finansiering av testingen. Arbeids- eller oppdragsgiveren velger om slik løsning skal tilbys personer som skal utføre arbeid eller oppdrag for dem.

https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2020-06-22-1253

Brudd på karantenebestemmelsene som følger av covid-19-forskriften er imidlertid straffesanksjonert. Forsettlige eller grovt uaktsomme overtredelser på karanteneplikten, kan straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder.

Det er også grunn til å påpeke at dersom det viser seg at en person som er i karantene er smittet av korona, vil det bli startet smitteoppsporing. I karantene, både i smittekarantene og innreisekarantene, skal man ikke ha nærkontakt med andre. I smitteoppsporingen er man pålagt etter smittevernloven å gi opplysninger om hvem man har hatt nærkontakt med. Det betyr at personer som bryter karanteneplikten løper en stor risiko for å bli tatt for brudd dersom det skulle vise seg at vedkommende var smittet og smitteoppsporing påbegynnes.

Hvordan forebygge smitte

NB: Hver enkelt innbygger har et eget ansvar for å begrense mulig smitte av koronaviruset. Vi oppfordrer alle til å være oppdatert på situasjonen og anbefalinger.

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa. Virus overføres fra luftveiene hos en syk person. Les mer på nettsidene til Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet:

 

Råd og informasjon til risikogrupper

Personer kommunen vet er i risikogrupper, følges ekstra tett opp, for å unngå smitte.

Trykk her for å lese konkrete råd til risikogruppene

Trykk her for mer informasjon til risikogruppene

Informasjon til gravide

Gravide kan ha økt risiko for alvorligere forløp av enkelte virusinfeksjoner hvis de blir smittet, som for eksempel influensa. Vi vet foreløpig ikke om dette også gjelder for sykdommen covid-19 (koronavirus).

Koronavirus er en gruppe av virus som kan gi alt fra vanlig forkjølelse til alvorlige sykdommer som SARS og MERS. Av tidligere kjente koronavirus ligner SARS-CoV-2 (viruset som forårsaker covid-19) mest på SARS-viruset, som forårsaket et utbrudd i 2003. SARS ga imidlertid mer alvorlig sykdom enn covid-19. Under utbruddet av SARS i 2003 mistenkte man at noen gravide fikk alvorligere sykdom, og at infeksjon tidlig i graviditeten kunne gi spontanabort. Men det ble ikke vist at infeksjon med SARS førte til fosterskader.

Om koronaviruset kan smitte fra mor til barn før, under eller etter fødsel er usikkert. Viruset smitter først og fremst ved dråpe- og kontaktsmitte. I en artikkel som oppsummerer funn hos ni kinesiske gravide som fikk påvist covid-19 og deres barn, ble det ikke påvist smitte til barnet. Det ble heller ikke funnet koronavirus i brystmelk til disse kvinnene.

Råd for å forebygge smitte med det nye koronaviruset er de samme som for andre infeksjonssykdommer. Slik som god håndhygiene og unngå unødvendig samvær med personer med symptomer på luftveissykdom.

Gravide kvinner i 2. og 3. trimester, og gravide kvinner i 1.trimester som også har risikofaktorer, anbefales sesonginfluensavaksine. Dette gjelder uavhengig av koronavirusinfeksjon. Trykk her for å lese mer om influensavaksine.

Informasjon om kultur, idrett og frivillighet

28. mai: Oppdatert veileder for organisert idrett

Her er regjeringens tidsplan for åpning av samfunnet, fra 7. mai. Flere av dem handler om offentlige arrangement.

Skjema for offentlige arrangement

Arrangører av offentlige arrangement kan sende inn et skjema til kommunen, med tiltak for smittevern. At kommunen går gjennom skjemaet er anbefalt, for å gi arrangørene en ekstra trygghet. I tillegg får kommunen mer oversikt over lokale arrangement, og kan respondere bedre og raskere hvis smitte oppstår.

Her er lenke til skjemaet (innlogging med BankID).

Kartlegging for kommunen

Åfjord kommune ønsker å få tilbakemeldinger fra frivillige lag og foreninger, om hvordan korona-pandemien påvirker dere. Trykk her for å lese mer.

Krisepakke 2 (søknadsfrist er 15. september 2020)

En rekke arrangement innen idrett, kultur og frivillighet har blitt korona-avlyst. Nå blir det igjen mulig å søke om kompensasjon (trykk på lenke).

Frivillig arbeid

Vil du være frivillig, eller trenger du hjelp i hverdagen? Trykk her for mer informasjon

Lenker:

Roan frivilligsentral

Åfjord frivilligsentral

Aktiviteter innen idrett

Fotballhallen er åpen for organisert idrett. Det er forbud mot bruk av garderober.

Squash er åpnet fra 16. juni. Bestill via www.afjordidrett.bestille.no. Betaling gjøres med Vipps i bookingsystemet. Ta med eget utstyr for spilling.

Buldring i fotballhallen er stengt inntil videre.

Åfjordhallen er midlertidig stengt, på generell basis. Den vil åpnes når drifta av hallen er avklart.

Fotballbanen (utendørs) ved Åset er åpen for bruk.

Besøk på sykehjem og andre helseinstitusjoner

Alle helseinstitusjoner i Åfjord er åpen for besøk fra pårørende. Det skal derimot gjøres etter avtale med institusjonen. Praksisen for besøk kan variere. Dette gjelder både sykeheimer, omsorgsboliger, bofellesskap (Vassneset). Kaffestua på helsesenteret er inntil videre stengt for besøk.

Pasienter i sykehjem, heldøgns omsorgsbolig og øyeblikkelig hjelp døgnplasser vil på grunn av høy alder og komorbiditet ha økt risiko for alvorlige sykdomsforløp ved smitte av COVID-19. God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for smitte av COVID-19 og besøkende skal følge grunnleggende smittevernrutiner for å beskytte pasienter.

Fakta om koronavirus

Hva vet man om utbruddet av Covid-19? I lenken nedenfor kan du lese om utbruddet, viruset, sykdommen og risiko.

Trykk her for fakta om koronaviruset

Nyhetsarkiv

Nedenfor finner du flere av nyhetene som er publisert om korona:

Nye nasjonale koronatiltak

Bruk korona-telefonen for spørsmål om korona

13.10.20: Ny positiv korona-test i Åfjord

29.09.20: Pressemelding: Positiv korona-test i Åfjord

Kommunen tilbyr mer korona-penger til næringslivet

Regler for arrangement og private sammenkomster

Velkommen til nytt skole- og barnehageår

Rådhus og servicekontor åpner for besøk tirsdag 2. juni

Åpner for besøk på helseinstitusjonene

Offentlige arrangement: Send inn sjekkliste for smittevern

Kan man rydde strender under korona-pandemien?

Skoleåpning: Alle klassetrinn i Åfjord vil åpne mandag 11. mai

Kulturskolen åpner for undervisning 11. mai

Spørsmål til frivillige lag og foreninger: Effekter av korona-pandemien

Tilbyr veiledning for smittevern i turistnæringen

Politiet åpner for besøk fra 28. april

Slik blir skoleskyssen fra mandag 27. april

Informasjon om tilbudet i barnehagene i uke 18 og 19

Helsestasjons- og skolehelsetjenesten gjenoppretter normal aktivitet

Oppdatert informasjon til eiere av fritidsboliger

Det er trygt for barn å gå på skolen/SFO

Krisepakke til idrett, kultur og frivillighet - søk fra 14. april

Informasjon om gjenåpning av skoler og barnehager i Åfjord

Politiet åpner for besøk fra 28. april

Slik blir skoleskyssen fra mandag 27. april (utgått lenke)

Forlenger tiltak for å begrense korona-smitte

Tilbyr korona-hjelp og råd til bedrifter 

Vil du være frivillig, eller trenger du hjelp i hverdagen? Vi søker også personer med helsefaglig bakgrunn

Skal samarbeide om koronahjelp til bedrifter i Nord-Fosen (utgått lenke)

Tiltakene mot koronavirus videreføres til over påske (utgått lenke)

Psykisk helse og rus-tjenesten tilbyr nå samtaler via video

Informasjon til foresatte: Fritak for å betale for plass i barnehage og SFO

Første tilfelle av koronasmitte påvist i Åfjord kommune

Oppretter lokal korona-telefon for Åfjord

Henstilling til innbyggere og fritidsbeboere (utgått lenke)

Vil tilbyr legetimer på video fra mandag 16. mars

Mer informasjon + mediekontakt

Trykk her for mer informasjon fra Folkehelseinstituttet

Helsenorge.no: Her finner du ofte stilte spørsmål og svar

Du kan også ringe den nasjonale informasjonstelefonen for koronasmitte på 815 55 015. Telefonen er åpen hverdager klokken 08.00-18.00 og helger klokken 10.00-16.00.

For andre henvendelser, ring servicetorget vårt på telefon 72 51 00 00.

En del innbyggere får direkte informasjon fra kommunen. Som for eksempel pårørende og foreldre med mer. I tillegg sender vi ut SMS med viktig informasjon, til innbyggere og fritidsbeboere.

Barn og unge har fått direkte informasjon, om hvor de kan henvende seg med spørsmål og tanker.

Mediekontakt:

Media kan kontakte ordfører Vibeke Stjern. Hun nås på telefon 906 80 747 og e-post vibeke.stjern@afjord.kommune.no.