Strandryddeuka 5. - 20. september 2020

Klikk for stort bilde Hold Norge Rent inviterer til nasjonal ryddedugnad.

Vi håper på mange ryddeaksjoner i perioden 05.-20. september, når Hold Norge Rent inviterer til nasjonal ryddedugnad. Dette er viktig, da norske strender og havbunnen vår er full av sneiper, plastflasker, fiskeutstyr, engangsgriller, poser, tauverk, gamle dekk, flasker, bokser og glasskår. Vi vil også minne på at den nasjonale strandryddedagen som markeres den 19. september, og blir gjennomført for tiende gang i 2020. Bli med du også!

Tips oss om områder som bør ryddes

Selv om denne ryddeaksjonen er rettet mot marint avfall, er det mange andre områder langs elver, innsjøer, holmer, øyer, stier og andre områder på land som skulle vært ryddet. Åfjord kommune ønsker tilbakemelding dersom noen vet om en strand eller et annet område som burde vært ryddet før vinteren. Kontakt miljøkoordinator Arild Busch på mobil 417 30 707, eller e-post arild.busch@afjord.kommune.no, dersom du har slik informasjon.

Registrer din aksjon

Registrer gjerne din ryddeaksjon på ryddenorge.no. På denne nettsiden kan du finne informasjon over hvilke strender som bør ryddes og hvilke strender som allerede er ryddet. På holdnorgerent.no finnes mer informasjon om ryddedugnaden, årets temadager og annen informasjon.

Sekker for strandrydding

Gratis strandryddesekker kan hentes på følgende steder i Åfjord kommune:

• Rådhuset
  • Åfjord gjenvinningsstasjon
  • Matkroken på Bessaker
  • Coop Marked på Roan.

Ryddeportalen er blitt endret til Rydde (ryddenorge.no). Rydde har utviklet en egen app som fungerer veldig bra for å administrere ryddeaksjoner. Last gjerne ned denne appen og delta aktivt i ryddeaksjoner. Frem til nå i år er det i Norge vært gjennomført 2056 ryddeaksjoner, samlet inn 377 141 kg avfall, ryddet 4 520 375 meter strand som er utført av 14 097 frivillige gjennom ryddenorge sine aksjoner. I tillegg er mye marint avfall blitt ryddet gjennom andre prosjekter. Dette viser at det nytter å bry seg om naturen, miljøet og oppvekstvilkårene for kommende generasjoner.

Husk smittevern

Vi oppfordrer alle til å følge smittevernreglene og holde avstand. Smittevernreglene finnes på FHI og Åfjord kommune sine hjemmesider. Følg i tillegg Hold Norge sin veileder for trygg rydding.

Hvor skal du sette sekkene?

Når du har ryddet, setter du strandryddesekkene ved restavfallsdunken din, ved en hyttecontainer eller leverer de på gjenvinningstasjonen. Du kan også sette de i veikanten der du vet renovasjonsbilen kjører. Men pass på at de sikres godt, slik at det ikke forsøples på nytt.

Alle på Fosen som har meldt inn sin ryddeaksjon i perioden 05.- 20. september 2020 hos ryddenorge.no er med i konkurransen av to lokale gavekort på 2500 kroner.

Mer informasjon

Ønsker man mer informasjon rundt ryddeaksjoner og avfall, kontakt Fosen Renovasjon eller miljøkoordinator i Åfjord kommune, Arild Busch.